Язик – дивовижний орган. Він допомагає відчувати смак, пережовувати їжу, ковтати та говорити. Здається це все, що потрібно про нього знати. Але ми виявили ще кілька цікавих фактів.
-
Кінчик язика – найчутливіша частина нашого тіла
І це невипадково. Завдяки високій чутливості кінчик язика швидко розпізнає навіть найдрібніші неїстівні речі – типу волосся, рибної кісточки чи піщинки. Тому ми встигаємо вчасно вийняти їх із рота, перш ніж вони будуть проковтнуті. Найчастіше це допомагає уникнути отруєнь, ушкоджень травного тракту, а іноді навіть зберегти життя. Якщо німіє кінчик язика причини і лікування дивіться за посиланням https://led-style.com.ua/?p=35394.
До речі, маленькі діти невипадково намагаються лизнути все, чого можуть дотягнутися. За допомогою чутливого язика вони пізнають світ: з’ясовують, їстівна річ чи ні, смачна чи не дуже, і взагалі, яка вона на дотик.
-
У чоловіків язик довший, ніж у жінок
Довжина язика вимірюється від кінчика до надгортанника (еластичного хряща, до якого прикріплен язик).
Середня довжина язика у дорослого чоловіка становить 8,5 см, а у дорослої жінки – 7,9 см.
Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, титул «Найбільшого язика у світі» на сьогоднішній день належить американцеві Ніку Стоберлу. Довжина його язика становить 10,1 см. Серед жінок рекорд утримує Шанель Таппер (9,6 см).
-
Відбитки язиків так само унікальні, як відбитки пальців
В даний час вчені працюють над тим, щоб використовувати язик для біометричної автентифікації особистості — приблизно так, як зараз використовуються відбитки пальців чи сітківка. Хто знає, можливо, у найближчому майбутньому для розблокування смартфона користувачеві буде достатньо показати йому язик.
-
Язик може товстіти
Так само, як наше тіло. Крім м’язів, у язиці є жирова тканина. Її запаси зростають, коли ми набираємо вагу. Саме тому люди з ожирінням часто страждають від синдрому обструктивного апное сну (або, просто кажучи, зупинок дихання уві сні). У горизонтальному положенні «розтовстівший» язик перекриває дихальні шляхи і заважає нормально дихати.
-
Дрібні горбки язика – це смакові рецептори
Це смакові сосочки. А ось вони містять смакові рецептори. У кожному сосочку їх у середньому близько 6, і вони не видні оку.
Усього у язику налічується від 2 до 10 тис. смакових рецепторів. У дитячому віці їх більше, тому діти більш розбірливі у їжі. З віком більше половини рецепторів відмирає – смак їжі притуплюється.
-
Пересохший язик не розпізнає смак
Якщо на абсолютно суху мову покласти скибочку лимона, ви не відчуєте його смаку. Все тому, що смакові рецептори вміють розпізнавати лише ті молекули, які розчинені в рідкому середовищі, тобто в слині, воді або будь-якому іншому напою, яким ми запиваємо їжу.
З цієї ж причини ми не відчуваємо смаку того, що в принципі не розчиняється в слині або воді. Наприклад, скло для нас абсолютно несмачне.
-
Пірсинг язика шкідливий
По-перше, пірсинг пошкоджує кінчик язика та заважає йому тестувати продукти «на вході».
По-друге, якщо прикраса не виймається з рота та не очищається двічі на день, вона покривається нальотом. Через це з’являється неприємний запах із рота.
По-третє, металеві кульки пірсингу б’ють по зубах. Це призводить до появи тріщин, відколів емалі, а іноді і до переломів зуба. За даними досліджень, різні пошкодження зубів виявляються майже у 40% людей з проколотим язиком.
-
Здоровий язик не обов’язково рожевий
Злегка біла або злегка жовтуватий язик — теж нормально. Таким його роблять бактерії, які постійно мешкають у ротовій порожнині.
А ось товстий шар нальоту (білого, жовтого або навіть чорного), поява будь-яких плям чи шишок на язику найчастіше вказує на проблеми. Причинами змін можуть бути інфекції, алергія, травми, дефіцит вітамінів чи пухлинне захворювання – на жаль, не завжди доброякісне.