8 цікавих фактів про язик, про які ви навряд чи знали

Язик – дивовижний орган. Він допомагає відчувати смак, пережовувати їжу, ковтати та говорити. Здається це все, що потрібно про нього знати. Але ми виявили ще кілька цікавих фактів.

  1. Кінчик язика – найчутливіша частина нашого тіла

І це невипадково. Завдяки високій чутливості кінчик язика швидко розпізнає навіть найдрібніші неїстівні речі – типу волосся, рибної кісточки чи піщинки. Тому ми встигаємо вчасно вийняти їх із рота, перш ніж вони будуть проковтнуті. Найчастіше це допомагає уникнути отруєнь, ушкоджень травного тракту, а іноді навіть зберегти життя. Якщо німіє кінчик язика причини і лікування дивіться за посиланням https://led-style.com.ua/?p=35394.

До речі, маленькі діти невипадково намагаються лизнути все, чого можуть дотягнутися. За допомогою чутливого язика вони пізнають світ: з’ясовують, їстівна річ чи ні, смачна чи не дуже, і взагалі, яка вона на дотик.

  1. У чоловіків язик довший, ніж у жінок

Довжина язика вимірюється від кінчика до надгортанника (еластичного хряща, до якого прикріплен язик).

Середня довжина язика у дорослого чоловіка становить 8,5 см, а у дорослої жінки – 7,9 см.

Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, титул «Найбільшого язика у світі» на сьогоднішній день належить американцеві Ніку Стоберлу. Довжина його язика становить 10,1 см. Серед жінок рекорд утримує Шанель Таппер (9,6 см).

  1. Відбитки язиків так само унікальні, як відбитки пальців

В даний час вчені працюють над тим, щоб використовувати язик для біометричної автентифікації особистості — приблизно так, як зараз використовуються відбитки пальців чи сітківка. Хто знає, можливо, у найближчому майбутньому для розблокування смартфона користувачеві буде достатньо показати йому язик.

  1. Язик може товстіти

Так само, як наше тіло. Крім м’язів, у язиці є жирова тканина. Її запаси зростають, коли ми набираємо вагу. Саме тому люди з ожирінням часто страждають від синдрому обструктивного апное сну (або, просто кажучи, зупинок дихання уві сні). У горизонтальному положенні «розтовстівший» язик перекриває дихальні шляхи і заважає нормально дихати.

8 цікавих фактів про язик, про які ви навряд чи знали

  1. Дрібні горбки язика – це смакові рецептори

Це смакові сосочки. А ось вони містять смакові рецептори. У кожному сосочку їх у середньому близько 6, і вони не видні оку.

Усього у язику налічується від 2 до 10 тис. смакових рецепторів. У дитячому віці їх більше, тому діти більш розбірливі у їжі. З віком більше половини рецепторів відмирає – смак їжі притуплюється.

  1. Пересохший язик не розпізнає смак

Якщо на абсолютно суху мову покласти скибочку лимона, ви не відчуєте його смаку. Все тому, що смакові рецептори вміють розпізнавати лише ті молекули, які розчинені в рідкому середовищі, тобто в слині, воді або будь-якому іншому напою, яким ми запиваємо їжу.

З цієї ж причини ми не відчуваємо смаку того, що в принципі не розчиняється в слині або воді. Наприклад, скло для нас абсолютно несмачне.

  1. Пірсинг язика шкідливий

По-перше, пірсинг пошкоджує кінчик язика та заважає йому тестувати продукти «на вході».

По-друге, якщо прикраса не виймається з рота та не очищається двічі на день, вона покривається нальотом. Через це з’являється неприємний запах із рота.

По-третє, металеві кульки пірсингу б’ють по зубах. Це призводить до появи тріщин, відколів емалі, а іноді і до переломів зуба. За даними досліджень, різні пошкодження зубів виявляються майже у 40% людей з проколотим язиком.

  1. Здоровий язик не обов’язково рожевий

Злегка біла або злегка жовтуватий язик — теж нормально. Таким його роблять бактерії, які постійно мешкають у ротовій порожнині.

А ось товстий шар нальоту (білого, жовтого або навіть чорного), поява будь-яких плям чи шишок на язику найчастіше вказує на проблеми. Причинами змін можуть бути інфекції, алергія, травми, дефіцит вітамінів чи пухлинне захворювання – на жаль, не завжди доброякісне.

 Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *