Як правильно коментувати у соцмережах

В інтернеті ми несемо таку саму відповідальність за слова, як і в реальному житті. Давайте обговоримо правила та принципи коментування, які не варто порушувати, якщо хочеться підтримувати стосунки з людьми. Як написати гарні коментарі під фото дівчини читайте у цій статті https://dolce-cafe.com.ua/?p=491.

Щирість – на вагу золота

Замислюючись над тим, як краще прокоментувати нову фотографію чи пост знайомого, запитайте себе: а який коментар ви б самі із задоволенням прочитали у себе на сторінці? Зрозуміло, що лестощі приємні більшості. Але все-таки найприємніші коментарі — не лише захоплені чи схвальні, а й при цьому справді чесні. Нам усім не вистачає щирості, і ми всі її цінуємо.

Знайдіть ту частину посту або ту деталь на фото, або фрагмент у відео, які вам сподобалися і позначте саме це.

Якщо ж хочеться покритикувати і сказати правду, не образивши, почніть із доброго: скажіть кілька добрих слів про автора загалом, а потім максимально тактовно підберіть слова. А ще краще – зробіть це в особистому листуванні або під час зустрічі. Так ви продемонструєте своє шанобливе ставлення.

Робимо висновок: будьте щирі, не пишіть втішні коментарі під копірку.

Пропоную до вашої уваги найцікавіші тактики коментування.

  1. Ставте осмислені вузькотематичні питання.

Величезна кількість питань у коментарях до блогів сформульовані так, що на них неможливо дати виразну і повну відповідь, не поставивши пару десятків зустрічних уточнюючих питань. Зрозуміло, що автори практично завжди пропускають такі спільні питання. Коротке, цікаве питання сутнісно привертає увагу.

Вичленуйте з усього фрагмента, що зацікавив вас, у постингу найважливішу або найспірнішу частину і попросіть автора внести уточнення.

Наприклад, Ви коментуєте пост психолога: «Мені це нагадало одну ситуацію, в якій я опинився. Сталося [ось що]. Я зробив [ось що]. Як Ви вважаєте, чи правильно я вчинив? А що б Ви зробили на моєму місці?»

Як бачите, серія чітких, логічно пов’язаних питань перетворює розпливчасту ідею на коментар, на який цілком реально дати адекватну відповідь. Спробуйте поставити позбавлене конкретики питання – і ваш коментар залишиться без відповіді.

  1. Відповідайте на запитання інших.

Якщо ви володієте інформацією, потрібною комусь з інших коментаторів, давши бажану відповідь, ви вбиваєте двох зайців відразу, підвищуючи свій рейтинг в очах автора блогу, так і коментатора. Все це працює на вашому реномі.

Прочитавши пост автора, перегляньте коментарі до нього. Ви можете побачити там питання, відповідь на яке знаходиться у вашій галузі компетенції.

Як правильно коментувати у соцмережах

  1. Відгукуйтеся на відповідь.

Інтерес є дуже сильним мотиватором для здійснення дій. Якщо ви задали питання, яке серйозно зацікавило автора посту, це потрібно використовувати.

Якщо ваше запитання задано з розрахунком зав’язати діалог, і це вам вдалося, підтримуйте діалог рівно стільки, скільки можете, поки не відчуєте, що гострота моменту починає губитися. Навіть якщо ви нічого не можете придумати у відповідь, просто проявіть чемність і подякуйте. Ввічливість завжди працює на ваш соціальний профіль.

  1. Залишайте відповідь на фінальне запитання.

Багато авторів закінчують пости зверненням до читачів із пропозицією поділитися їхньою думкою за викладеною точкою зору. Це робиться з двох причин: збільшення активності в коментарях, збір інформації для наступних постінгів.

Якщо ви почитаєте будь-який пост, автор якого звертається до читачів із таким питанням, то побачите, що відсоток коментарів, які дійсно відповідають на задане запитання, вкрай невеликий. Цікаві діалоги розгортаються, як правило, навколо тих відповідей, де коментатор наводить реальний приклад зі своєї ділової практики чи особистого життя. Найкраще при цьому працює приклад, який або різко контрастує із твердженнями автора, або суттєво доповнює їх.

  1. Пишіть коментарі, які наводять на роздуми.

Автори серйозних постів часто витрачають чимало часу на підготовку матеріалу з розрахунком на реакцію відповідного рівня, але одержують її далеко не завжди. Тим вищою є цінність кожної зваженої думки в коментарі, особливо якщо вона може спровокувати створення нової публікації.

Перечитайте уважно текст і позначте собі моменти, які здаються вам недостатньо опрацьованими чи потребують окремого розгляду, і ввічливо на них.

Досить непогано працює варіант, коли ви підкреслюєте високий рівень публікації, але при цьому звертаєте увагу на важливе недогляд. Тоді коментатор одночасно демонструє, що уважно прочитав текст, гідно оцінив його, звернув увагу на спірний момент і спробував зав’язати діалог. Такий коментар дає автору посту серйозну основу для розгортання дискусії, що підвищує вашу помітність та авторитет. Власне, саме це вам і потрібне.

 Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *