Алергія на холод – рідкісний, але вкрай неприємний стан. Її часто плутають із харчовою алергією, але причина – низькі температури. Люди, які страждають на це захворювання, надчутливі як до холодного повітря, так і до контакту з холодними предметами або напоями. Зазвичай вони викликають характерну кропив’янку на шкірі, але можуть навіть призвести до анафілактичного шоку, небезпечного для життя. Це викликано надмірною секрецією гістаміну в організмі, про це розповідає сучасний освітній портал. Дізнайтеся, що таке алергія на холод, як вона проявляється та яке лікування.

Алергія на холод: причини, симптоми та лікування

Що таке алергія на холод та які її причини?

Алергія на холод – це специфічна реакція організму на різкі перепади температури. Найчастіше це відбувається в результаті виходу на вулицю за низьких температур. Алергія на холод також виникає після контакту шкіри з дуже холодним предметом (наприклад, шматок льоду, простирадло тощо) або вживання холодної їжі або напоїв (кава з льодом, морозиво тощо). Тому ця дивна недуга може бути надзвичайно неприємною, тим більше, що точні температури, що викликають алергію, не вказані. Попри зовнішній вигляд, алергія проявляється не лише взимку, її виникнення залежить від переваг конкретного організму. Є підозра, що причиною алергії на холод є надмірна реакція імунної системи та вироблення в організмі надто великої кількості гістаміну. Це також може бути результатом перенесених раніше бактеріальних та вірусних інфекцій, сифілісу або системного вовчака.

Симптоми алергії на холод

Алергія на холод найчастіше носить набутий характер і проявляється у ранньому дитинстві. Однак, буває, що він нападає на дорослих. Основний симптом захворювання – кропив’янка, яка з’являється на шкірі невдовзі після контакту з холодним повітрям, предметом чи харчовим продуктом. Почервоніння та висипання також супроводжуються неприємним свербінням, але ці симптоми зникають через кілька годин. Захворювання також проходить спонтанно за кілька років. Трохи гірша справа з вродженою алергією – симптоми тривають довше, і хвороба може супроводжувати нас протягом усього життя.

Найбільший ризик алергії на холод становить набряк гортані та рота, що може призвести до проблем із диханням і навіть задухою. Найчастіше він з’являється, наприклад, після купання у холодній воді. Інші серйозні симптоми включають раптове падіння артеріального тиску, бронхоспазм та непритомність. У такій ситуації слід негайно викликати швидку допомогу.

Алергія на холод: причини, симптоми та лікування

Лікування алергії на холод

Лікування алергії на холод симптоматичне. Пацієнтам призначають антигістамінні препарати та мазі для зняття сверблячки та висипання на шкірі. Спочатку рекомендується уникати різких перепадів температури, але з часом потрібно загартувати організм поступово. По-перше, у морозний день варто розпочати з коротких прогулянок, які згодом слід продовжити. Те саме потрібно робити влітку, наприклад, поступово охолодити тіло водою в спекотний день. При вродженій алергії лікувати складніше. Пацієнт повинен перебувати під наглядом дерматолога та алерголога. Дуже важливо, щоб він знав про ризик захворювання, наприклад про можливість задишки.

 Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *