Іноді після їжі ми відчуваємо себе важкими та позбавленими енергії через продукти, які надто складно перетравлювати та надовго залишаються в кишечнику. Вони можуть викликати різні шлункові захворювання, такі як метеоризм, нетравлення шлунка, відрижка або дискомфорт при травленні. Єдине, про що ми мріємо тоді — це лягти і перечекати цей час. Важко перетравлювані продукти також особливо небезпечні для людей, які страждають на кишкові захворювання, в т.ч. синдром подразненого кишечника, хвороба Крона або виразковий коліт. Які продукти блокують кишечник найдовше і скільки часу потрібно, щоб їх переварити? Читайте наші поради нижче.

Фастфуд

Нікого не здивує, що фастфуд – один із найскладніших для перетравлення, наприклад гамбургери чи картопля фрі. Приготовлені швидко, вони є дешевою і смачною альтернативою ситному обіду, що, на жаль, не позитивно впливає на здоров’я. У них багато транжирів, тобто гідрогенізованих рослинних олій, і водночас багато калорій. На їхнє перетравлення може піти до 24 годин.

Продукти, що забивають кишечник

Торти з кремом

Тістечка з додаванням олії, вершків, сиру та цукру також є калорійною бомбою. Це все безе, наполеон, тирамісу чи сирники. Вони не перетравлюються дуже швидко, тому можуть залишатися в шлунку та кишечнику до 12 годин. Крім того, лактоза, що міститься в молочних продуктах, може викликати гази, біль у шлунку та діарею. Замість кремових коржів варто вибрати десерти, що легко засвоюються, наприклад, кавун, перетравлення якого займає менше чверті години.

Піца

М’ясні продукти зі свинини Жирне м’ясо та смажені продукти також важко перетравлюються та містять багато калорій. В основному це продукти зі свинини, одного з найбільш споживаних м’яса в Польщі. Перетравлення ребер, бекону, бекону, свинячої шиї або сосисок з жиром та холестерином може зайняти до восьми годин. Отже, краще відмовитися від цих продуктів або звести їх до мінімуму. Найкращим вибором буде також нежирна свиняча корейка або нежирна шинка – ці частини свинини лише на 20 кілокалорій більше, ніж куряча грудка. Також слід пам’ятати, що смажене м’ясо може дратувати шлунок та викликати ще більший дискомфорт при травленні. Популярна піца також є одним із продуктів, які надовго затримуються в кишечнику. У варіанті з сиром та томатом його можна перетравлювати до шести годин. Ще більше часу потрібно для піци з великою кількістю начинок, наприклад, м’ясом або сиром. Лише дві італійські піци замінюють гідну вечерю, і часто ми не можемо встояти перед наступною порцією.

Бобові

Стручки, такі як квасоля, горох, соя та нут, є скарбницею вітамінів та мінералів, які приносять багато користі організму. Однак вони не є продуктами, що швидко перетравлюються, залишаються в шлунку близько 4-5 годин. Все через вміст олігосахаридів, тобто вуглеводів, що складаються з 2-10 молекул простих цукрів, у т.ч. стахіозу, рафінозу та вербаксозу. Ці сполуки перетравлюються бактеріями в товстому кишечнику, але при цьому утворюються гази та гази. Тому краще не поєднувати бобові з іншими продуктами, що важко засвоюються. Ви також можете замочити їх на 12 годин, щоб пом’якшити їх та звести до мінімуму небажані ефекти.

Продукти, що забивають кишечник

Гриби

Хоча гриби низькокалорійні та містять багато води, вони нелегко засвоюються. У клітинних стінках міститься хітин – полісахарид, який перетравлюється шлунковими кислотами. Тому грибки залишаються у травній системі довго, навіть кілька годин. Також варто згасити їх у власному соусі, а не в соусі з додаванням вершків або заправки, а також додати до них трави, що сприяють травленню, наприклад чебрець, майоран, розмарин або чабер. Також слід уникати поєднання грибів та м’яса або навіть меншої кількості алкоголю. У таких випадках вони ще стійкіші до перетравлення.

Горіхи

Горіхи – дуже корисна закуска, вони містять незамінні жирні кислоти, вітаміни та мінерали. Вони відмінно впливають на кровоносну та нервову системи, знижують артеріальний тиск та підтримують концентрацію уваги. Однак при надмірному вживанні вони можуть викликати гази, розлад шлунка та біль у шлунку. Все завдяки присутнім у них фітатам та дубильним речовинам, які дуже важко перетравлювати. Тож будьте помірними і вживайте кілька горіхів на день. Також рекомендується замочити їх перед вживанням, щоб вони стали засвоюваними.

 Оставить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *